Publicerad i SN Extra 2019-01-24

En fråga som inkommit och som passar bra med tanke på säsongen är hur man som ägare på bästa sätt ska ta hand om hundens tassar vintertid. Det brukar sägas att en hunds trampdynor är lika känsliga som om vi människor skulle gå runt i enbart ett par strumpor, sen varierar känsligheten och tjockleken förstås utifrån vilket underlag hunden är van vid att gå på. En hund som går mestadels på mer varierat underlag får hårdare trampdynor än en hund som bara går där det är mjukt eller går med skor på sig. Tänk dig själv hur det blir sommartid om du går mycket barfota på asfalt och grusväg jämfört med skog och gräs. Märker du att hunden reagerar på att gå där det ligger grus är min rekommendation att försöka minska mängden promenader på just det underlaget.

Det sämsta vintertid för hundens tassar är saltet först och främst. Det torkar ut huden och kan göra så att den spricker och blir öm. Det är inte heller nyttigt om hunden slickar sig om tassarna och får i sig det. Gå gärna mycket i skog och mark istället för i stan, och måste du gå på vägar som saltas är det bra att skölja av tassarna med ljummet vatten när du kommer in igen och torka med handduk. Ett annat alternativ är att använda skor på hunden. De flesta vänjer sig snabbt, men att hitta en modell som passar bra kan vara en utmaning. Det finns allt från stadiga varianter gjorda för draghundar till tunnare sorter som mest påminner om ballonger. Där handlar det om att hitta vilken variant som passar bäst för just din hunds tassar. Vänj hunden vid att ha skorna på sig inomhus först, och ge den gärna något gott som belöning när den går med skorna på sig.

För att ytterligare förebygga kan det vara en bra idé att smörja in hundens tassar med salva. Det finns en mängd olika varianter på marknaden, men det som är viktigast att tänka på är att det inte ska vara skadligt för hunden att få i sig. Gör det gärna till en mysstund efter varje promenad med att smörja in hundens tassar. Ett tips är att ge den något att tugga på samtidigt för att salvan ska hinna verka, slippa få onödiga fettfläckar på golvet samt minska behovet hos hunden att slicka bort salvan.

Nu har vi ju hittills en ganska mild vinter, men när snön ligger djup och det bildas skare är det lätt att hunden skär upp en trampdyna. Ta därför och kolla igenom hundens tassar noga efter varje promenad för att säkerställa att det inte blivit något sår.