”It’s not going to be easy, it’s going to be worth it.”


 

Anledningarna till att välja privatträning är många – allt från individuell hjälp med träningen och slippa gå en kurs, till att få råd kring varierande problematik. Beteende är ett resultat av tidigare inlärning och miljö, bägge saker som vi kan påverka här och nu. Samtidigt får vi inte glömma bort att hunden är en individ av en speciell ras, där vissa saker ligger i hundens natur från början.

Träning är en färskvara, det är sällan något man håller på med ett tag och sedan är det klart. Oftast handlar det om att vara konsekvent och inte ge upp. Att förändra en hunds beteende, framförallt om det gäller ett större problem, handlar om att själv förändra sin livsstil. Ibland under en period, ibland för resten av hundens liv.

Så kallade “quick fixes” där ett koppelryck eller en välriktad spark snabbt tycks lösa ett problem fungerar bra för program på TV med begränsad sändningstid, men i verkligheten håller det sällan i längden. Det är ett symptom som korrigeras i stunden istället för ett beteende som tränas långsiktigt, lite som att sätta ett plåster på något som kräver en operation. Ofta kan det leda till att problematiken blir större.