Publicerad i SN Extra mars 2019

”Min hund stjäl mat från bordet, hur ska jag träna bort det?”

Hundar är opportunister. En hund som snor saker från tallriken har kommit på att det lönar sig, och kommer fortsätta med det så länge den får möjlighet att lyckas. Det första vi måste göra är alltså att se till att den inte kan komma åt maten. Ofta lättare sagt än gjort, men där handlar det om att vara kreativ och se lösningar. Ett exempel är att se till att det aldrig finns mat framme som hunden kan komma åt när den är i rummet. En annan är att se till att avgränsa hela rummet eller ytan där mat kan befinna sig, till exempel genom att ställa för kompostgaller eller en grind i dörröppningen.

Sen vill vi ju förstås lära hunden vad som är rätt beteende – om vi tar bort beteendet ”stäla mat” utan att ersätta det med något mer önskvärt blir det som ett vakum för hunden, och det felaktiga sugs tillbaka igen. Mitt tips är att lära hunden att komma till sig istället. Det gör vi genom att först skapa en situation där vi kan anta att beteendet kommer uppstå, i det här fallet genom att ställa mat på bordet. När hunden tittar på maten lockar vi på den och belönar med något gott hos oss. Syftet är att skapa kopplingen hos hunden att när den vill ha något ska den söka sig till matte/husse. Vi kan med fördel använda samma mat som står på bordet till en början, förutsatt att det är något hunden tål, och senare börja variera med hundens eget gottiga godis.

Poängen med det hela är att hunden troligen lärt sig att den kan komma åt det goda på bordet, men att det sen blir mindre kul när den blir påkommen. Vi kan säga att det i hundens sinne blir en plussituation och en minussituation. Om vi då kan skapa två plus istället, att få det goda OCH belöning från matte/husse, så ökar sannolikheten att hunden utför det beteendet istället. Det skapas alltså en vana hos hunden att när den vill ha något mumsigt från bordet söker den istället upp sin ägare och påkallar uppmärksamhet. Självklart vill vi inte alltid behöva ge hunden något så fort den blir sugen, utan vi börjar fasa ut och bara ge något ibland, och gärna då något extra gott. På det viset arbetar vi utifrån ett inlärningspsykologiskt perspektiv, som för övrigt fungerar på samma vis på alla däggdjur. Tänk till exempel på olika sorters spel om pengar. Du köper en lott och kanske vinner du en liten summa, men oftast är det en förlust. Sen plötsligt vinner du lite mer och då blir det moroten som gör det värt att fortsätta, för kanske kanske… Som den klassiska reklamen går – ”plötsligt händer det”. Det fungerar samma för hundar. Plötsligt kommer den där storvinsten, hunden kanske till och med får smaka från bordet om den ”ber” om det, men försöker den stjäla blir den av med bytet och får garanterat inte smaka.

Lycka till med träningen!